The Data Journalism Handbook 1.0
Loading

Πώς να προσλάβεις έναν χάκερ

Ένα από τα πράγματα που συχνά με ρωτάνε οι δημοσιογράφοι είναι «το πώς παίρνω έναν προγραμματιστή να με βοηθήσει με το πρότζεκτ μου;». Μην εξαπατάσαι σκεπτόμενος πως κάτι τέτοιο αποτελεί μια μονόδρομη διαδικασία• τόσο οι χάκερς με κοινωνική συνείδηση όσο και αυτοί που εξειδικεύονται στη συγκέντρωση και μετατροπή των δεδομένων σε πιο αξιοποιήσιμη μορφή (data wranglers) είναι συχνά εξίσου πρόθυμοι να έρθουν σε επαφή με δημοσιογράφους.

Οι δημοσιογράφοι χρησιμοποιούν σε μεγάλο βαθμό υπηρεσίες και εργαλεία που βασίζονται στα δεδομένα. Από την οπτική γωνία των προγραμματιστών, οι δημοσιογράφοι σκέφτονται αντισυμβατικά ως προς τη χρήση των εργαλείων για δεδομένα, σε πλαίσια που οι προγραμματιστές δεν έχουν πάντα σκεφτεί από πριν (η αλληλεπίδραση αυτή είναι ανεκτίμητη!). Βοηθούν επίσης στη δημιουργία ενός ευρύτερου πλαισίου και μιας φήμης (buzz) γύρω από τα πρότζεκτ και παράλληλα βοηθούν ώστε αυτά να γίνουν σχετικά. Είναι μια σχέση συμβίωσης.

Ευτυχώς, αυτό σημαίνει πως εάν ψάχνεις να προσλάβεις έναν χάκερ ή αναζητείς πιθανές συνεργασίες έχοντας ένα χαμηλό προϋπολογισμό, είναι περισσότερο από πιθανό να υπάρχει κάποιος εκεί έξω που ενδιαφέρεται να σε βοηθήσει.

Επομένως πως τους βρίσκεις; αναφέρει ο Aron Pilhofer από τους New York Times:

Μπορεί να βρεις πως ο οργανισμός σου έχει ήδη ανθρώπους με όλες τις απαιτούμενες ικανότητες που δεν είναι απαραίτητα ήδη μέσα στην αίθουσα σύνταξης. Περιπλανήσου, επισκέψου τα τμήματα τεχνολογίας και IT και είναι πιθανό να πετύχεις χρυσό. Είναι επίσης σημαντικό να αναγνωρίσεις την κουλτούρα ενός προγραμματιστή: συναντώντας κάποιον που διαθέτει υπολογιστή που τυχόν μοιάζει με αυτόν της Figure 9… τότε πιθανότατα έχεις πέσει πάνω σε νικητή.

Figure 9. Σήμα τιμής: είναι συχνά εύκολο να εντοπίσεις τους χάκερς (φώτο: Lucy Chambers)

Ακολουθούν μερικές ακόμα ιδέες:

Δημοσίευση σε δικτυακούς τόπους εύρεσης εργασίας

Βρες και κάνε δημοσίευση σε δικτυακούς τόπους που στοχεύουν σε προγραμματιστές που δουλεύουν με διαφορετικές γλώσσες προγραμματισμού. Για παράδειγμα, το Python Job Board.

Επικοινώνησε-χρησιμοποίησε σχετικές λίστες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

Για παράδειγμα, οι λίστες ταχυδρομείου NICAR-L και Data Driven Journalism.

Επικοινώνησε με σχετικούς οργανισμούς

Για παράδειγμα, εάν θέλεις να αναμορφώσεις και να εξάγεις (scrape) δεδομένα από το δίκτυο, θα μπορούσες να επικοινωνήσεις με έναν οργανισμό όπως η Scraperwiki, η οποία και διαθέτει ατζέντα με αξιόπιστους και πρόθυμους προγραμματιστές.

Γίνε μέλος σε σχετικά γκρουπ /δίκτυα

Έχε τα μάτια σου ανοιχτά για πρωτοβουλίες όπως η Hacks/Hackers, η οποία φέρνει σε επαφή δημοσιογράφους με τους ειδικούς στη τεχνολογία. Τα γκρουπ της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας αναπτύσσονται σήμερα σε ολόκληρο τον κόσμο. Θα μπορούσες επίσης να δοκιμάσεις αναρτώντας κάτι στο ενημερωτικό δελτίο τους (newsletter).

Κοινότητες τοπικού ενδιαφέροντος

Θα μπορούσες να δοκιμάσεις κάνοντας μια γρήγορη αναζήτηση για κάποιον συγκεκριμένο τομέα τεχνογνωσίας στην περιοχή σου (π.χ. «javascript» + «london»). Ιστότοποι όπως το Meetup.com μπορούν επίσης να αποτελέσουν ένα καλό σημείο για να ξεκινήσεις.

Διαγωνισμοί και Hackathons

Ακόμα και αν δεν υπάρχει διαθέσιμο κάποιο χρηματικό έπαθλο, οι διαγωνισμοί εφαρμογών και οπτικοποίησης και οι μέρες αφιερωμένες στους προγραμματιστές (development days), αποτελούν συχνά πρόσφορο έδαφος για συνεργασίες και δημιουργία σχέσεων.

Ρώτα έναν γκουρού του είδους!

Οι γκουρού-κομπιουτεράδες κάνουν παρέα μαζί με άλλους γκουρού. Μια σύσταση από στόμα σε στόμα είναι πάντα ένας καλός τρόπος για να βρεις σωστούς συνεργάτες στη δουλειά.

Lucy Chambers, Open Knowledge Foundation

Οι ικανότητες ενός χάκερ

Αφού έχεις βρει έναν χάκερ, πως ξέρεις αν είναι καλός; Ρωτήσαμε την άποψη του Alastair Dant της Guardian για το πως εντοπίζουμε κάποιον κατάλληλο:

Κωδικοποιούν «όλο το πακέτο»

Όταν έχεις να κάνεις με προθεσμίες, είναι καλύτερο να είσαι πολυτεχνίτης παρά ειδικός σε κάτι συγκεκριμένο. Οι ειδησεογραφικές εφαρμογές απαιτούν τη μετατροπή των δεδομένων σε πιο αξιοποιήσιμη μορφή (data wrangling), δυναμικά γραφήματα και δυναμικές ενέργειες.

Βλέπουν τη συνολική εικόνα

Η ολιστική προσέγγιση προκρίνει την αφηγηματική αξία πάνω από την τεχνική λεπτομέρεια. Θα προτιμούσα να ακούσω μια νότα παιγμένη με συναίσθημα παρά μια ακατάπαυστη δεξιοτεχνία σε αόριστες κλίμακες. Ανακάλυψε πόσο ευτυχισμένος αισθάνεται κάποιος να δουλεύει δίπλα σε έναν σχεδιαστή.

Αφηγούνται όμορφες ιστορίες

Μια αφηγηματική παρουσίαση απαιτεί τακτοποίηση των πραγμάτων στο χώρο και τον χρόνο. Μάθε για ποιο πρότζεκτ αισθάνονται περισσότερο περήφανοι και ρώτησε περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς αυτό κατασκευάστηκε• αυτό θα σου αποκαλύψει τόσο την ικανότητα τους στην επικοινωνία όσο και την τεχνική αντίληψη τους.

Μιλούν με πράξεις

Το να φτιάχνεις πράγματα γρήγορα απαιτεί μικτές ομάδες που δουλεύουν για κοινούς στόχους. Κάθε συμμετέχων θα πρέπει να σέβεται τους συνεργάτες του και να είναι πρόθυμος να διαπραγματευτεί. Απροσδόκητα εμπόδια απαιτούν συχνά γρήγορο επανασχεδιασμό και αμοιβαίο συμβιβασμό.

Είναι αυτοδίδακτοι

Η τεχνολογία προχωράει γοργά. Χρειάζεται αγώνα για να συμβαδίζεις μαζί της. Έχοντας συναντήσει καλούς προγραμματιστές όλων των κατηγοριών, το πιο κοινό χαρακτηριστικό είναι η προθυμία τους να μάθουν νέα πράγματα αν και όταν τους ζητηθεί.

Lucy Chambers, Open Knowledge Foundation, interviewing Alastair Dant, Lead Interactive Technologist, the Guardian

Πώς να βρεις τον προγραμματιστή των ονείρων σου

Η διαφορά παραγωγικότητας ανάμεσα σε ένα καλό και σε έναν τέλειο προγραμματιστή δεν είναι γραμμική – είναι εκθετική. Το να προσλαμβάνεις σωστά είναι πολύ σημαντικό. Δυστυχώς, το να προσλαμβάνεις σωστά είναι επίσης πολύ δύσκολο. Είναι αρκετά δύσκολο να κρίνεις υποψηφίους εάν δεν είσαι ένας πεπειραμένος τεχνικός μάνατζερ. Αν σε αυτό το γεγονός συνυπολογίσεις τους μισθούς που οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί μπορούν να διαθέσουν για πληρωμές, τότε έχεις μπροστά σου μια μεγάλη πρόκληση.

Στη Tribune, προσλαμβάνουμε έχοντας δύο κριτήρια: ένα συναισθηματικό και ένα τεχνικό. Η βάση για το συναισθηματικό κριτήριο είναι: η δημοσιογραφία η οποία είναι ουσιαστικό στοιχείο σε μία λειτουργική δημοκρατία. Δούλεψε εδώ και μπορείς να αλλάξεις τον κόσμο. Όσον αφορά το τεχνικό κομμάτι, προωθούμε το πόσο πολύ θα ήθελε κάποιος να μάθει. Τα πρότζεκτ μας είναι μικρά, γρήγορα και επαναλαμβανόμενα. Κάθε πρότζεκτ αποτελεί ένα νέο σετ εργαλείων, μια νέα γλώσσα, ένα νέο θέμα (πυρασφάλεια, συνταξιοδοτικό σύστημα), που πρέπει να μάθεις. Η αίθουσα σύνταξης είναι μια δοκιμασία. Δεν έχω διαχειριστεί ποτέ ομάδα που να χει μάθει τόσα πολλά, τόσο γρήγορα όσο η δική μας.

Όσο για το που να ψάξεις, έχουμε μεγάλη τύχη να βρούμε υπέροχους προγραμματιστές στην κοινότητα του open government. Οι λίστες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των Sunlight Labs είναι εκεί όπου οι γκουρού με μίζερες δουλειές συχνάζουν τη νύχτα. Άλλος ένα πιθανός πόρος είναι το Code for America. Κάθε χρόνο, προκύπτει από το CfΑ ένα γκρουπ ανθρώπων, που αναζητούν τα επόμενα τους μεγάλα πρότζεκτ. Και σαν μπόνους, το CfA διαθέτει μια αυστηρή διαδικασία συνέντευξης• Έχουν ήδη κάνει την εξέταση για σένα. Στις μέρες μας, οι δημοσιογράφοι που ενδιαφέρονται για τον προγραμματισμό αναδύονται επίσης από τις σχολές δημοσιογραφίας. Είναι άπειροι, αλλά διαθέτουν μεγάλη δυναμική.

Τέλος, δεν είναι αρκετό απλά να προσλάβεις προγραμματιστές. Χρειάζεσαι τεχνική διαχείριση. Ένας προγραμματιστής μόνος (ειδικά αν είναι νέος και προέρχεται από δημοσιογραφική σχολή χωρίς εμπειρία της αγοράς) πρόκειται να πάρει αρκετές λανθασμένες αποφάσεις. Ακόμα και ο καλύτερος προγραμματιστής, όταν αφεθεί στις δικές του δυνάμεις, θα επιλέξει δουλειά που να παρουσιάζει ενδιαφέρον τεχνικά παρά θα κάνει αυτό που είναι το πιο σημαντικό για το κοινό σου.

Μπορείς να το ονομάσεις όλο αυτό πρόσληψη ενός συντάκτη υπεύθυνου για τις ειδησεογραφικές εφαρμογές, πρόσληψη ενός πρότζεκτ μάνατζερ, ή όπως επιθυμείς. Όπως ακριβώς οι συγγραφείς κειμένων έτσι και οι προγραμματιστές χρειάζονται επιμέλεια, καθοδήγηση και κάποιον να τους πιέσει να κατασκευάσουν λογισμικό μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία.

Brian Boyer, Chicago Tribune