The Data Journalism Handbook 1.0
Loading

Πως δουλεύει στην Chicago Tribune η ομάδα των ειδησεογραφικών εφαρμογών

Η ομάδα που ασχολείται με τις ειδησεογραφικές εφαρμογές στην Chicago Tribune αποτελείται από ένα σύνολο χαρούμενων χάκερς ενσωματωμένο στην αίθουσα σύνταξης. Δουλεύουμε κοντά με τους συντάκτες και τους ρεπόρτερς για να βοηθούμε: 1) στην έρευνα και μετάδοση των ιστοριών, 2) στην απεικόνιση των ιστοριών διαδικτυακά και 3) στο «χτίσιμο» σταθερών δικτυακών πηγών για τους ανθρώπους της Chicagoland.

Είναι σημαντικό το ότι βρισκόμαστε στην αίθουσα σύνταξης. Συνήθως βρίσκουμε δουλειά μέσα από τις συνομιλίες που έχουμε πρόσωπο-με-πρόσωπο με τους ρεπόρτερς. Γνωρίζουν πως είμαστε ευτυχισμένοι βοηθώντας στη δημιουργία ενός λογισμικού screen scraper για έναν άθλιο κυβερνητικό δικτυακό τόπο, διαλύοντας μια στοίβα από αρχεία pdf ή διαφορετικά με το να μετατρέπουμε μη αξιοποιήσιμο υλικό (non data) σε κάτι που μπορείς να αναλύσεις. Κατά κάποιο τρόπο είναι η απώλεια αρχηγού που έχουμε σαν ομάδα (αντικαθιστά τον αρχηγό που λείπει από την ομάδα μας)• με αυτό τον τρόπο συγκεντρώνουμε πληροφορίες από την αρχή για πιθανά πρότζεκτ δεδομένων.

Σε αντίθεση με πολλές ομάδες στο συγκεκριμένο πεδίο, η δική μας ομάδα ιδρύθηκε από τεχνολόγους για τους οποίους η δημοσιογραφία αποτέλεσε στροφή στην καριέρα τους. Κάποιοι από μας απέκτησαν ένα πτυχίο Μάστερ στη δημοσιογραφία μετά από πολλά χρόνια κωδικοποίησης για επιχειρηματικούς σκοπούς και άλλοι μεταπήδησαν προσωρινά από την κοινότητα ανοικτής διακυβέρνησης (open government community).

Δουλεύουμε με ευέλικτο τρόπο. Για να εξασφαλίσουμε πως είμαστε πάντα συντονισμένοι, κάθε πρωινό ξεκινάει με μια 5λεπτη γρήγορη σύσκεψη. Συνήθως οργανωνόμαστε σε ζευγάρια• δύο προγραμματιστές σε ένα πληκτρολόγιο είναι συχνά πιο παραγωγικοί απ’ ότι δύο προγραμματιστές σε δύο πληκτρολόγια. Τα περισσότερα πρότζεκτ δεν χρειάζονται πάνω από μια εβδομάδα για να παραχθούν, αλλά σε μεγαλύτερα πρότζεκτ δουλεύουμε για περισσότερες εβδομάδες και δείχνουμε τη δουλειά μας στους ενδιαφερόμενους (συνήθως ρεπόρτερ και συντάκτες) κάθε εβδομάδα. «Απέτυχε γρήγορα» είναι το βασικό σύνθημα. Εάν το κάνεις λάθος, είναι ανάγκη να το καταλάβεις όσο το δυνατόν συντομότερα, ειδικά όταν προγραμματίζεις έχοντας συγκεκριμένη προθεσμία!

Υπάρχει και η θετική πλευρά στο επαναλαμβανόμενο χάκιννκ με συγκεκριμένη προθεσμία: αναβαθμίζουμε πάντα την εργαλειοθήκη μας. Κάθε εβδομάδα επινοούμε μια εφαρμογή ή δύο και στη συνέχεια, σε αντίθεση με τα συνηθισμένα καταστήματα λογισμικού, μπορούμε να το τοποθετήσουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας και να προχωρήσουμε στο επόμενο πρότζεκτ. Είναι μια απόλαυση που μοιραζόμαστε με τους ρεπόρτερ, και κάθε βδομάδα μαθαίνουμε κάτι καινούργιο.

Figure 4. Η ομάδα ειδησεογραφικών εφαρμογών της Chicago Tribune (φώτο: Heather Billings)

Όλες οι ιδέες για τις εφαρμογές προέρχονται από τους ρεπόρτερ και συντάκτες που βρίσκονται στην αίθουσα σύνταξης. Αυτό, πιστεύω, μας ξεχωρίζει από αντίστοιχες ομάδες σε άλλες αίθουσες σύνταξης που συχνά γεννούν τις δικές τους ιδέες. Έχουμε χτίσει δυνατές προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις στην αίθουσα σύνταξης και ο κόσμος γνωρίζει πως όταν έχει δεδομένα, έρχεται σε εμάς.

Μεγάλος μέρος της δουλειάς μας, είναι η υποστήριξη του ρεπόρτερ. Βοηθούμε τους ρεπόρτερ να σκαλίζουν τα δεδομένα, να μετατρέπουν αρχεία .pdf σε λογιστικά φύλλα, να χρησιμοποιούν την τεχνική screen-scraping σε δικτυακούς τόπους κ.α. Είναι μια υπηρεσία που μας αρέσει να παρέχουμε γιατί μας βάζει έγκαιρα στη δουλειά που γίνεται μέσα στην αίθουσα σύνταξης. Ένα μέρος από αυτή τη δουλειά γίνεται μια εφαρμογή για ειδήσεις: ένας χάρτης, ένας πίνακας ή μερικές φορές ένας μεγαλύτερης κλίμακας δικτυακός τόπος.

Στο παρελθόν, συνδεόμασταν στις εφαρμογές μέσω των γραπτών ιστοριών, κάτι που δεν απέφερε μεγάλη κίνηση. Στις μέρες μας, οι εφαρμογές βρίσκονται στη κορυφή του δικτυακού μας τόπου με τους συνδέσμους που οδηγούν σε αυτές να βρίσκονται και μέσα στις ιστορίες, κάτι που λειτουργεί θετικά τόσο για τις εφαρμογές όσο και για τις ιστορίες. Υπάρχει μια ενότητα στον δικτυακό τόπο για τη δουλειά μας, που δεν έχει όμως μεγάλη κίνηση. Αλλά αυτό δεν αποτελεί έκπληξη. Το «Ε, σήμερα θέλω μερικά δεδομένα!» δεν βοηθάει και πολύ.

Λατρεύουμε τις προβολές των σελίδων μας (από τους χρήστες), και λατρεύουμε τις επιβραβεύσεις από συναδέλφους αλλά αυτό δεν είναι το παν. Το κίνητρο πρέπει πάντα να είναι ο αντίκτυπος• στις ζωές των ανθρώπων, στο νόμο, στο να καθιστούμε τους πολιτικούς υπόλογους των πράξεών τους, και ούτω καθεξής. Ο γραπτός λόγος θα μιλήσει στην κυρίαρχη τάση και θα παρουσιαστεί με συμπάθεια μέσα από κάποια ανέκδοτα. Αλλά τι πρέπει να κάνουν οι αναγνώστες αφού τελειώσουν μια ιστορία. Είναι οι οικογένειες τους ασφαλείς; Εκπαιδεύονται τα παιδιά τους σωστά; Η δουλειά μας έχει επιτυχία όταν βοηθά έναν αναγνώστη να βρει την δική του/της ιστορία μέσα στα δεδομένα. Παραδείγματα προσωποποιημένης δουλειάς που κάναμε και βρήκε αντίκτυπο υπήρξαν οι εφαρμογές για τις αναφορές ασφάλειας των οίκων ευγηρίας και οι εφαρμογές για τις κάρτες αναφορικά με την επίδοση των σχολείων.

Brian Boyer, Chicago Tribune