The Data Journalism Handbook 1.0
Loading

Απεικόνιση Δεδομένων DIY (Κάντε το Μόνοι σας): Τα Σημαντικά Εργαλεία μας

Τι εργαλεία απεικόνισης δεδομένων υπάρχουν στο διαδίκτυο που είναι εύκολα στη χρήση τους αλλά και δωρεάν; Εδώ στην Datablog και στη Datastore, προσπαθούμε να κάνουμε όσο το δυνατόν περισσότερα χρησιμοποιώντας τις κορυφαίες δωρεάν επιλογές του Διαδικτύου.

Αυτό μπορεί να ακούγεται λίγο παραπλανητικό, δεδομένου ότι προφανώς έχουμε πρόσβαση στα καταπληκτικά γραφικά της Guardian και στις διαδραστικές ομάδες για αυτά τα κομμάτια, όταν έχουμε λίγο περισσότερο χρόνο - όπως αυτός ο χάρτης των δημοσίων δαπανών (πoυ δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας το Adobe Illustrator) ή οι διαδραστικές διαμαρτυρίες (riots interactive) στο Twitter.

Αλλά για την καθημερινή μας δουλειά, συχνά χρησιμοποιούμε τα εργαλεία που ο καθένας μπορεί να χρησιμοποιήσει - και δημιουργούμε γραφικά που επίσης ο καθένας μπορεί να φτιάξει.

Συνεπώς, τι είναι αυτό που χρησιμοποιούμε;

Google Fusion Tables

Αυτή η ηλεκτρονική βάση δεδομένων και εργαλείο χαρτογράφησης έχει μπει στις προεπιλογές μας για την γρήγορη παραγωγή λεπτομερών χαρτών, ειδικά εκείνων οι χρήζουν μεγέθυνσης. Έτσι, έχουμε την υψηλή ανάλυση του Google Maps αλλά μπορεί να ανοίξει πολλά δεδομένα -100 MB CSV, για παράδειγμα. Την πρώτη φορά που θα το δοκιμάσετε, το Fusion Tables μπορεί να φανεί λίγο δύσκολο, αλλά μην το παρατήσετε. Εμείς το χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε χάρτες, όπως αυτός του Ιράκ στην Figure 17 αλλά και χάρτες των συνόρων, όπως αυτός στην Figure 18, που αφορά στο φαινόμενο των αστέγων.

Figure 17. Τα αρχεία καταγραφής του πολέμου από το WikiLeaks (the Guardian)
Figure 18. Το φαινόμενο των αστέγων σε διαδραστικό χάρτη (the Guardian)

Το κύριο πλεονέκτημα είναι η ευελιξία: μπορείτε να φορτώσετε ένα αρχείο KML των περιφερειακών συνόρων, για παράδειγμα και στη συνέχεια να το συγχωνεύσετε με ένα πίνακα δεδομένων. Φέρνει επίσης ένα νέο περιβάλλον χρήστη το οποίο θα πρέπει να είναι πιο εύκολο στη χρήση.

Δεν χρειάζεται να είστε προγραμματιστές για να φτιάξετε ένα χάρτη. Αυτό το Fusion εργαλείο στρώματων σας επιτρέπει να ενώσετε διαφορετικούς χάρτες ή να δημιουργήσετε επιλογές αναζήτησης και φίλτρα, τα οποία στη συνέχεια μπορείτε να ενσωμάτωσετε σε ένα blog ή μια ιστοσελίδα.

Το εξαιρετικό σεμινάριο της Kathryn Hurley από τη Google είναι ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεκινήσετε.

Note

Χρησιμοποιήστε το shpescape για να μετατρέψετε επίσημα .shp αρχεία σε πίνακες Fusion για να τα χρησιμοποιήσετε. Επίσης, προσέξτε για υπερβολικά περίπλοκους χάρτες – το Fusion δεν μπορεί να χειριστεί περισσότερο από ένα εκατομμύριο σημεία σε ένα κελί.

Tableau Public

Εάν δεν χρειάζεστε το απεριόριστο χώρο της επαγγελματική έκδοσης, το Tableau Public είναι δωρεάν. Με αυτό, μπορείτε να κάνετε αρκετά πολύπλοκες απεικονίσεις με έως και 100.000 σειρές απλά και εύκολα. Το χρησιμοποιούμε όταν χρειαζόμαστε να ενώσουμε διαφορετικούς τύπους γραφημάτων, όπως σε αυτό το χάρτη των υψηλότερων φορολογικών συντελεστών σε όλο τον κόσμο (ο οποίος έχει επίσης και ραβδόγραμμα).

Εναλλακτικά, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ακόμη και εξευρενητή δεδομένων, το οποίο είναι αυτό που κάναμε στην Figure 19 με τα δεδομένα των ομοσπονδιακών δαπανών στις ΗΠΑ (Παρότι μας τελείωσε ο διαθέσιμος χώρου στην δωρεάν δημόσια έκδοση … κάτι το οποίο θα πρέπει να προσέξετε). Το Tableau χρειάζεται επίσης να είναι τα δεδομένα σε πολύ συγκεκριμένη μορφή ώστε να μπορέσετε να τα εκμετταλευτείτε στο έπακρο. Μόλις, όμως, το κάνετε αυτό, θα έχετε κάτι έξυπνο που θα λειτουργεί πολύ καλά. Η La Nación στην Αργεντινή έχει κατασκευάσει όλη τη λειτουργία των δεδομένων δημοσιογραφίας της μέσα από το Tableau, για παράδειγμα.

Figure 19. Προεδρική Εκστρατεία Οικονομικών 2012 (the Guardian)

Το Tableau έχει κάποια καλά σεμινάρια για να ξεκινήσετε στο http://www.tableausoftware.com/learn/training.

Note

Το Tableau έχει σχεδιαστεί για PCs, αν και μια έκδοση Mac είναι στα σκαριά. Χρησιμοποιήστε έναν καθρέφτη όπως τα parallels για να το κάνετε να λειτουργήσει.

Google Spreadsheet Charts

Μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτό το εργαλείο στη διεύθυνση http://www.google.com/google-d-s/spreadsheets/.

Figure 20. Κρατικές δαπάνες και φορολογία στο Ηνωμένο Βασίλειο (the Guardian)

Μετά από κάτι απλό (όπως ένα ραβδόγραμμα, ένα γράφημα γραμμής ή ένα γράφημα πίτας), θα διαπιστώσετε οτι τα Google spreadsheets (τα οποίο μπορείτε να δημιουργήσετε από το κομμάτι των εγγράφων του λογαριασμό σας στο Google) μπορούν να δημιουργήσουν κάποια πολύ ωραία διαγράμματα - συμπεριλαμβανομένων των κινουμένων φυσαλίδων που χρησιμοποιούνται στο Gapminder του Hans Rosling. Σε αντίθεση με τα διαγράμματα API, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για τον κώδικα: Eίναι αρκετά όμοιος με τη δημουργία ενός γραφήματος στο Excel, όπου μπορείτε να επιλέξετε τα δεδομένα και να κάνετε κλικ στο widget του γραφήματος. Οι επιλογές προσαρμογής είναι επίσης κάτι που αξίζει να εξερευνηθεί: Μπορείτε να αλλάξετε τα χρώματα, τις επικεφαλίδες και τις κλίμακες. Είναι αρκετά ουδέτερα στη σχεδίαση, το οποίο είναι χρήσιμο σε μικρά διαγράμματα. Ακόμη, τα γραφήματα γραμμής έχουν κάποιες καλές επιλογές, μεταξύ των οποίων οι επιλογές σχολίου.

Note

Περάστε λίγο χρόνο με τις επιλογές προσαρμογής στο διάγραμμα :Μπορείτε να δημιουργήσετε τη δική σας παλέτα χρωμάτων.

Datamarket

Πιο γνωστό ως προμηθευτής δεδομένων, το Datamarket είναι στην πραγματικότητα ένα αρκετά ικανό εργαλείο και για την απεικόνιση αριθμών. Μπορείτε να ανεβάσετε τα δικά σας ή να χρησιμοποιήσετε κάποια από τα πολλά σύνολα δεδομένων που προσφέρονται αλλά οι επιλογές γίνονται καλύτερες αν έχετε το Pro λογαριασμό.

Note

Το Datamarket λειτουργεί καλύτερα με χρονολογικές σειρές δεδομένων, αλλά ελέγξτε την εκτενή τους ποικιλία δεδομένων.

Many Eyes

Αν ποτέ ένα site χρειαζόταν ένα κομμάτι του TLC, αυτό είναι το Many Eyes του IBM. Κατασκευασμένο από τους Fernanda Β. Viégas και Martin Wattenberg, όταν ξεκίνησε, ήταν μια μοναδική άσκηση που επέτρεπε στους ανθρώπους να φορτώσουν απλά σύνολα δεδομένων και να τα απεικονίσουν. Πλέον, με τους δημιουργούς του να εργάζονται για την Google, το site αισθάνεται λιγότερο αγαπητό με τις άτονες παλέτες χρωμάτων καθώς δεν έχει εξελιχθεί ο τρόπος των απεικονίσεων εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα.

Figure 21. Οι κακοί του Doctor Who; the Guardian
Note

Δεν μπορείτε να επεξεργαστείτε τα δεδομένα αφού τα έχετε ανεβάσει, οπότε βεβαιωθείτε ότι το έχετε κάνει σωστά πριν προχωρήσετε.

Color Brewer

Το Color Brewer δεν είναι αυστηρά ένα εργαλείο απεικόνισης. Είναι ένα εργαλείο για την επιλογή των χρωμάτων στο χάρτη. Εσείς επιλέγετε το βασικό σας χρώμα και έπειτα λαμβάνετε τους κωδικούς για ολόκληρη την παλέτα.

Επιπρόσθετες Πληροφορίες

Εάν κανένα από αυτά δεν σας ικανοποιεί, αξίζει να εξετάσετε το DailyTekk, το οποίο έχει ακόμα περισσότερες επιλογές . Αυτές που αναφέρονται παραπάνω δεν είναι τα μόνα εργαλεία αλλά είναι αυτά ακριβώς που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι πιο συχνά. Υπάρχουν πολλά άλλα εκεί έξω, όπως τα εξής:

  • Το Chartsbin, ένα εργαλείο για τη δημιουργία παγκόσμιων clickable χαρτών,

  • Το iCharts , το οποίο ειδικεύεται σε μικρά widgets γραφήματος,

  • Το Geocommons, το οποίο κοινοποιεί δεδομένα και όρια συνόρων για τη δημιουργία παγκόσμιων και τοπικών χαρτών.

  • Το piktochart.com, το οποία παρέχει πρότυπα για απεικονίσεις κειμένων/αριθμών που είναι πιο δημοφιλή αυτή τη στιγμή.

Simon Rogers, the Guardian