The Data Journalism Handbook 1.0
Loading

Παρουσιάζοντας τα Δεδομένα στο Κοινό

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι να παρουσιάσετε τα δεδομένα σας στο κοινό σας – από τη δημοσίευση ανεπεξέργαστων σύνολων δεδομένων μέσω ειδήσεων μέχρι τη δημιουργία ελκυστικών απεικονίσεων και διαδραστικών διαδικτυακών εφαρμογών. Ρωτήσαμε κορυφαίους δημοσιογράφους δεδομένων για συμβουλές σχετικά με το πώς παρουσιάζουμε τα δεδομένα στο κοινό.

Να Απεικονίσετε ή Όχι;

Ορισμένες φορές τα δεδομένα λένε την είδηση καλύτερα απο τις λέξεις ή τις φωτογραφίες, και για αυτό το λόγο όροι όπως η “εφαρμογή ειδήσεων” και η “απεικόνιση δεδομένων” χρησιμοποιούνται ευρέως στις αίθουσες σύνταξης τελευταία. Eπιπλέον, ενδιαφέρουσα είναι και η συλλογή των (συχνά δωρεάν) καινουριών εργαλείων και τεχνολογιών που σχεδιάστηκαν για να βοηθήσουν ακόμα και τον πιο τεχνικά απαίδευτο δημοσιογράφο να μετατρέψει τα δεδομένα σε οπτική αφήγηση της είδησης.

Εργαλεία όπως τα Google Fusion Tables, Many Eyes, Tableau, Dipity και άλλα κάνουν πιο εύκολη απο ποτέ τη δημιουργία χαρτών, γραφήματων, διαγραμμάτων ή ακόμα και εντυπωσιακών εφαρμογών δεδομένων που μέχρι τώρα ανήκαν μόνο στον τομέα των ειδικών. Ωστόσο, καθώς πλέον η διαδικασία για την καταχώρησή τους είναι πολύ εύκολη, η ερώτηση που απασχολεί τους δημοσιογράφους δεν είναι σχετική με το αν μπορούν να μετατρέψουν ένα σύνολο δεδομένων σε απεικόνιση αλλά αφορά το αν πρέπει. Έτσι, από πολλές απόψεις, η κακή απεικόνιση δεδομένων είναι σίγουρα χειρότερη από τη μη απεικόνιση.

Aron Pilhofer, New York Times

Χρησιμοποιώντας Κινούμενα Γραφικά

Με ένα καλογραμμένο κείμενο, κατάλληλη σχεδίαση και ακριβείς εξηγήσεις, τα κινούμενα γραφικά δύναται να ζωντανέψουν σύνθετους αριθμούς ή ιδέες, καθοδηγόντας το κοινό σας μέσω της είδησης. Οι τηλεδιαλέξεις του Hans Rosling αποτελούν ένα καλό παράδειγμα του πως τα δεδομένα μπορούν να ζωντανέψουν και να περάσουν μια είδηση στην οθόνη. Είτε συμφωνείτε είτε όχι με τη μεθοδολογία του, πιστεύω οτι το Shoe-throwers’ index του Εconomist είναι επίσης ένα καλό παράδειγμα της χρήσης των βίντεο για τη μετάδοση μιας είδησης βασισμένης σε αριθμούς. Δε θα πρέπει να παρουσιάσετε αυτό το γραφικό σχέδιο σαν μια στατική εικόνα. Yπάρχουν ήδη υπερβολικά πολλά αντίστοιχα. Ωστόσο, έχοντας χτίσει βήμα-βήμα, θα κατανοήσετε το πως και το γιατί έφτασαν σε αυτό το index. Με κινούμενα γραφικά και σύντομα κινούμενα σχέδια μπορείτε να ενισχύσετε αυτό που ακούει το κοινό σας. Μια αφήγηση με επεξηγηματικά οπτικά μέσα παρέχει ένα δυναμικό και αξέχαστο τρόπο να μετάδοσης της είδησης.

Lulu Pinney, freelance infographic designer

Ενημερώνοντας τον Κόσμο

Η ροή της εργασίας μας ξεκινά στο Excel. Είναι ένας πολύ εύκολος τρόπος να διακρίνουμε άμεσα αν υπάρχει κάτι ενδιαφέρον στα δεδομένα. Αν έχουμε την αίσθηση ότι υπάρχει κάτι μέσα σε αυτά, τότε προχωρούμε στο γραφείο ειδήσεων. Είμαστε πραγματικά πολύ τυχεροί που καθόμαστε δίπλα στο γραφείο ειδήσεων της Guardian. Στη συνέχεια, βλέπουμε πως θα πρέπει να οπτικοποιήσουμε αυτό που διακρίναμε ή να το ανεβάσουμε στη σελίδα. Έπειτα, γράφουμε τη σχετική ανάρτηση. Όταν γράφω, έχω συνήθως μία πρόχειρη εκδοχή του φύλλου εργασίας δίπλα στον επεξεργαστή κειμένων. Συχνά, ενώ παράλληλα γράφω, αναλύω κάποια κομμάτια ώστε να ξεχωρίσω ενδιαφέροντα πράγματα. Τέλος, δημοσιοποιώ την ανάρτηση και την προωθώ στο Twitter, γράφοντας σε διαφορετικούς ανθρώπους, εξασφαλίζοντας έτσι οτι η είδηση θα συνδέεται με όλα τα σωστά σημεία.

Το ήμισυ της κυκλοφορίας των αναρτήσεων μας προέρχεται από το Twitter και το Facebook. Είμαστε πολύ περήφανοι που ο μέσος χρόνος που δαπανάται σε ένα Datablog άρθρο είναι 6 λεπτά, συγκριτικά με το 1 λεπτό, που αποτελεί το μέσο χρόνο που ξοδεύεται στο υπόλοιπο της ιστοσελίδας της Guardian. 6 λεπτά είναι ένας πολύ ικανοποιητικός αριθμός και ο χρόνος που αφιερώνεται στη σελίδα είναι ένα απο τα βασικούς τρόπους μέτρησης της ανάλυσης της κυκλοφορίας μας.

Επιπλέον, αυτό βοηθάει στο να πεισθούν οι συνάδελφοί μας σχετικά με την αξία αυτού που κάνουμε. Αυτό και οι ειδήσεις πάνω στις οποίες έχουμε δουλέψει, που σχετίζονται με σημαντικά δεδομένα όπως τα COINS, WikiLeaks και οι διαδηλώσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σχετικά με τα δεδομένα που αφορούσαν τη δαπάνη σε COINS, είχαμε 5-6 ειδικούς δημοσιογράφους στη Guardian, οι οποίοι εξέφραζαν την άποψή τους σχετικά με τα δεδομένα μετά την κυκλοφορία από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Είχαμε, επίσης, μια ακόμη ομάδα 5-6 ατόμων όταν κυκλοφόρησαν τα δεδομένα της δαπάνης της κυβέρνησης, ύψους πάνω απο 25.000 λιρών, συμπεριλαμβανομένων πολύ γνωστών δημοσιογράφων, όπως η Polly Curtis. Το θέμα που αφορούσε στο WikiLeaks ήταν εξίσου σημαντικό, με πολλές ειδήσεις για το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Οι διαδηλωτές αποτέλεσαν επίσης ένα καίριο θέμα, με πάνω απο 550.000 χτυπήματα μέσα σε δύο μέρες.

Δεν έχει σημασία τόσο ο αριθμός των χτυπημάτων αλλά η αξιοπιστία της πηγής των χρήσιμων αυτών πληροφοριών. Προσπαθούμε να είμαστε το μέρος όπου μπορείτε να λάβετε καλή και ουσιαστική πληροφόρηση πάνω στα θέματα τα οποία καλύπτουμε.

Simon Rogers, the Guardian

Δημοσιεύοντας τα Δεδομένα

Συχνά ενσωματώνουμε τα δεδομένα μας στην ιστοσελίδα μας σε μορφή απεικόνισης ή σε μορφή που επιτρέπει την εύκολη λήψη του συνόλου δεδομένων. Οι αναγνώστες μας μπορούν να ερευνήσουν τα δεδομένα πίσω από τις ιστορίες μέσω της σύνδεσής με την απεικόνιση ή της χρήσης των δεδομένων από τους ίδιους με άλλους τρόπους. Γιατί είναι αυτό σημαντικό; Γιατί ενισχύει τη διαφάνεια της Seattle Times. Παρουσιάζουμε στους αναγνώστες τα ίδια δεδομένα που χρησιμοποιήσαμε για να καταλήξουμε σε σημαντικά συμπεράσματα. Και ποιος το χρησιμοποιεί αυτό; Οι κριτικοί μας, σίγουρα, καθώς επίσης και εκείνοι ακριβώς που ενδιαφέρονται για την είδηση και όλα τα παρακλάδια της. Με το να καταστήσουμε τα δεδομένα διαθέσιμα μπορούμε επίσης να καταγράψουμε συμβουλές από αυτούς τους κριτικούς και γενικότερα από τους αναγνώστες, πάνω σε πράγματα που τυχόν παραλείψαμε ή που χρήζουν περαιτέρω διευρεύνησης – όλα πολύτιμα στην ανάζητηση μια δημοσιογραφίας με ουσία.

Cheryl Phillips, The Seattle Times

Διαθέτοντας Ανοιχτά τα Δεδομένα

Η παροχή εύκολης πρόσβασης, όσων παρακολουθούν τις ειδήσεις, στα δεδομένα που χρησιμοποιούμε για την εργασία μας θεωρείται μία πολύ σωστή τακτική για διάφορους λόγους. Οι αναγνώστες μπορούν να βεβαιωθούν ότι δεν παραποιούμε τα δεδομένα για να συναγάγουμε άδικα συμπεράσματα. Το άνοιγμα των δεδομένων μας γίνεται στα πλαίσια μιας καθιερωμένης παράδοσης των κοινωνικών επιστημών όπου επιτρέπει στους ερευνητές να μιμηθούν την εργασία μας. Η ενθάρρυνση προς τους αναγνώστες να μελετούν τα δεδομένα μπορεί να οδηγήσει στη γέννηση ιδεών καθώς και επακόλουθων ειδήσεων. Τέλος, οι αναγνώστες που ενδιαφέρθηκαν για τα δεδομένα σας είναι πιθανό να επιστρέψουν ξανά και ξανά.

Steve Doig, Walter Cronkite School of Journalism, Arizona State University

Ξεκινώντας μια Πλατφόρμα Ανοιχτών Δεδομένων

Στη La Nación, η δημοσίευση ανοιχτών δεδομένων είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι των δημοσιογραφικών δραστηριοτήτων μας. Στην Αργεντινή δεν υπάρχει ούτε νόμος για την ελευθερία στην πληροφόρηση ούτε εθνική πύλη δεδομένων, οπότε αισθανόμαστε ευθύνη να παρέχουμε στους αναγνώστες πρόσβαση στα δεδομένα που χρησιμοποιούμε στις ειδήσεις μας.

Έτσι, δημοσιεύουμε ανεπεξέργαστα δομημένα δεδομένα μέσω της ενσωματωμένης μας πλατφόρμας Junar, καθώς επίσης και μέσω των Google Spreadsheets. Επιτρέπουμε ρητά και ενθαρρύνουμε ξεκάθαρα τους άλλους να επαναχρησιμοποιήσουν τα δεδομένα μας και παρέχουμε εξηγήσεις σχετικά με το πώς γίνεται αυτό μέσω τεκμηριωμένων εγγράφων και σεμιναρίων μέσω βίντεο.

Επιπρόσθετα, παρουσιάζουμε μερικά απο αυτά τα σύνολα δεδομένων και τις απεικονίσεις στο Nación Data blog. Το κάνουμε αυτό προκειμένου να διαδώσουμε οτιδήποτε σχετικό με τα δεδομένα και τα εργαλεία δημοσίευσης δεδομένων και να δείξουμε στους άλλους πώς εμείς συλλέξαμε τα δεδομένα, πώς τα χρησιμοποιούμε και πώς μπορούν εκείνοι να τα χρησιμοποιοήσουν.

Από το Φεβρουάριο του 2012 που ανοίξαμε, έχουμε λάβει προτάσεις και ιδέες για τα σύνολα δεδομένων, κυρίως από ακαδημαϊκούς και ερευνητές, καθώς επίσης και από φοιτητές πανεπιστημίων που είναι πολύ ευγνώμονες κάθε φορά που τους απαντάμε πίσω με μια λύση ή ένα συγκεκριμένο σύνολο δεδομένων. Οι άνθρωποι, επίσης, ενδιαφέρονται και σχολιάζουν τα δεδομένα μας στο Tableau, και αρκετές φορές έχουμε βρεθεί στη θέση με τα περισσότερα σχόλια και χτυπήματα στο σύστημα. Το 2011, κατείχαμε 7 απο τις 100 κορυφαίες απεικονίσεις με τα περισσότερα χτυπήματα.

Angélica Peralta Ramos, La Nación (Argentina)

Κάνοντας τα Δεδομένα Ανθρώπινα

Καθώς η συζήτηση σχετικά με τα σημαντικά δεδομένα περιορίζεται στη ευρύτερη συνείδηση, είναι προφανές οτι λείπει ένα αναπόσπαστο κομμάτι –το ανθρώπινο στοιχείο. Ενώ πολλοί απο μας θεωρούν τα δεδομένα ως απομονωμένους, σκόρπιους αριθμούς, στην πραγματικότητα αποτελούν μετρήσεις απτών (και συχνά ανθρώπινων) στοιχείων. Τα δεδομένα είναι συνδεδεμένα με αληθινές ζωές αληθινών ανθρώπων, και όταν εισχωρούμε στον κόσμο των αριθμών, πρέπει να σκεφτόμαστε τα συστήματα απο τα οποία προήλθαν, συστήματα που αφορούν τον πραγματικό κόσμο.

Πάρτε, για παράδειγμα, τα δεδομένα τοποθεσίας, που συλλέγονται αυτή τη στιγμή σε εκατοντάδες χιλιάδες τηλεφώνων και κινητών συσκευών. Είναι εύκολο να θεωρήσετε αυτά τα δεδομένα (αριθμοί που αντιπροσωπεύουν το γεωγραφικο πλάτος, το γεωγραφικό μήκος και την ώρα) ως “ψηφιακά στοιχεία,” αλλά στην πραγματικότητα είναι στιγμές από τις προσωπικές μας ιστορίες. Ενώ πιθανώς φαίνονται ψυχρά όταν τα διαβάζετε σε ένα φύλλο εργασίας, όταν επιτρέπουμε στους ανθρώπους να βάλουν τα δικά τους δεδομένα σε ένα χάρτη και να τα αναπαράγουν, βιώνουν ένα είδος επανάληψης της μνήμης, πράγμα το οποίο είναι πολύ ανθρώπινο.

Αυτή τη στιγμή, τα δεδομένα τοποθεσίας χρησιμοποιούνται από πολλούς τρίτους παράγοντες – προγραμματιστές, κορυφαία brands και διαφημιστές. Ενώ άλλοι παράγοντες (τηλεποικοινωνίες και κατασκευαστές συσκευών) κατέχουν και φυλλάσουν τα δεδομένα, ο πρώτος παράγοντας σε αυτην την εξίσωση -εσείς- δεν έχετε ούτε πρόσβαση ούτε έλεγχο στις πληροφορίες. Στο ΝΥΤimes R&D group, έχουμε εισάγει ένα πρωτότυπο project με όνομα OpenPaths, με σκοπό να επιτρέπεται στο κοινό να εξετάζει τα δικά του δεδομένα τοποθεσίας και να έχει την κυριότητα των δεδομένων αυτών. Στην τελική, οι άνθρωποι είναι αυτοί που πρέπει να έχουν τον έλεγχο αυτών των των αριθμών που συνδέονται τόσο στενά με τις ζωές και τις εμπειρίες τους.

Οι δημοσιογράφοι κατέχουν πολύ σημαντικό ρόλο στο να φέρουν στο φως αυτό το έμφυτα ανθρώπινο στοιχείο των δεδομένων. Με τον τρόπο αυτό, έχουν τη δύναμη να αλλάξουν την αντίληψη του κοινού –σχετικά με τα δεδομένα και τα συστήματα από τα οποία προκύπτουν οι αριθμοί.

Jer Thorp, Data Artist in Residence: New York Times R&D Group

Ανοιχτά Δεδομένα, Ανοιχτές Πηγές, Ανοιχτές Ειδήσεις

Το 2012 πιθανώς είναι η χρονιά των ανοιχτών ειδήσεων. Αυτό βρίσκεται στο επίκεντρο της ιδεολογίας μας σαν εκδότες και αποτελεί ένα σημαντικό μήνυμα στα πλαίσια της τρέχουσας προώθησης του brand μας. Aνάμεσα σε όλα αυτά, είναι ξεκάθαρο ότι χρειαζόμαστε μια προσβάσιμη διαδικασία για μια δημοσιογραφία που να προκύπτει από δεδομένα. Αυτή η διαδικασία δεν πρέπει μόνο να τροφοδοτηθεί από ανοιχτά δεδομένα αλλα επίσης οφείλει να ενισχυθεί με προσβάσιμα εργαλεία. Μέχρι το τέλος του έτους, ελπίζουμε να μπορέσουμε να συνοδεύουμε κάθε απεικόνιση που δημοσιεύουμε με πρόσβαση στα δεδομένα που υπάρχουν από πίσω καθώς και με τον σχετικό κώδικο.

Πολλά απο τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται στις απεικονίσεις σήμερα αποτελούν κλειστές πηγές. Άλλα έχουν περιοριστική άδεια που απαγορεύει τη χρήση των δεδομένων που παράγονται. Οι βιβλιοθήκες ανοιχτών πηγών που υπάρχουν συχνά επιλύουν ένα πρόβλημα αλλά αποτυγχάνουν να προσφέρουν μια ευρύτερη μεθοδολογία. Έτσι, είναι δύσκολο να χτίσεις πάνω στη δουλειά του άλλου. Κατ’επέκταση, οι συζητήσεις περιορίζονται παρά ανοίγονται. Σε αυτό το στάδιο, αναπτύσουμε ένα πακέτο ανοιχτών εργαλεία για διαδραστική αφήγηση των ειδήσεων – το Miso Project (@themisoproject).

Συζητάμε αυτή τη δουλειά με αρκετά μέσα ενημέρωσης. Χρειάζεται να ασχοληθεί κανείς με την κοινότητα ώστε να συνειδητοποιήσει τις πλήρεις δυνατότητες ενός λογισμικού ανοιχτών πηγών. Αν πετύχουμε, θα αναπτυχθεί μια εντελώς διαφορετική δυναμική με τους αναγνώστες μας. Η συμβολή τους, πέρα απο το σχολιασμό, μπορεί να προχωρήσει στο διαχωρισμό της δουλειάς μας, στην επιδιόρθωση των bugs ή και στην επαναχρησιμοποίηση των δεδομένων με απρόσμενους τρόπους.

Alastair Dant, the Guardian

Προσθέστε τη Λήψη Συνδέσμου

Τα τελευταία χρόνια, έχω δουλέψει με αρκετά gigabytes δεδομένων για projects και άρθρα, από σαρώσεις δακτυλογραφημένων πινάκων του 1960 μέχρι 1.5 gigabytes των καλωδιακών που κυκλοφόρησε το Wikileaks. Ήταν πάντα δύσκολο να πείσω τους εκδότες να δημοσιεύουν συστηματικά την πηγή δεδομένων σε μια ανοιχτή και προσβάσιμη μορφή. Παρακάπτοντας το πρόβλημα, προσέθεσα μέσα στα άρθρα τη “Λήψη Συνδέσμου”, επισημαίνοντας τα αρχεία που περιλάμβαναν τα στοιχεία ή τα σχετικά Google docs. Το ενδιαφέρον από υποψήφιους χρήστες ήταν εφάμμιλο με αυτό που βλέπουμε στα προγράμματα που χρηματοδοτούνται απο την κυβέρνηση (δηλ. εξαιρετικά χαμηλό). Ωστόσο, οι λίγες περιπτώσεις επαναχρησιμοποίησης των δεδομένων παρείχαν νέα οπτική ή πυροδότησαν συζητήσεις που άξιζαν τα μερικά επιπλέον λεπτά για κάθε project.

Nicolas Kayser-Bril, Journalism++

Να Γνωρίζετε το Αντικείμενο σας

Να γνωρίζετε το αντικείμενο σας.Υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της παραβίασης ιστοσελίδων και κωδικών και της εμβάθυνσης στη μηχανολογία με σκοπό τη διεύρυνση και τη πρόοδο. Βεβαιωθείτε οτι συνεργάζεστε με ανθρώπους που έχουν το κατάλληλο πακέτο δεξιοτήτων για το project σας. Μην ξεχνάτε τη σχεδίαση. Η χρηστικότητα, η εμπειρία του χρήστη και ο σχεδιασμός της παρουσίασης μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό το project σας.

Chrys Wu, Hacks/Hackers