The Data Journalism Handbook 1.0
Loading

Συμβουλές για την επεξεργασία αριθμών στα νέα

  • Η πιο σημαντική συμβουλή στην επεξεργασία δεδομένων είναι να το διασκεδάζετε. Τα δεδομένα μπορεί να φαίνονται απαγορευτικά. Αλλά αν τους επιτρέψετε να σας φοβίσουν δεν θα σας οδηγήσουν πουθενά. Αντιμετωπίστε τα σαν παιχνίδι, ανακαλύψτε τα και θα σας αποδώσουν μυστικά και ιστορίες με απίστευτη ευκολία. Να τα αντιμετωπίζετε όπως θα αντιμετωπίζατε κάθε άλλου είδους στοιχεία χωρίς φόβο ή εύνοια. Συγκεκριμένα, σκεφτείτε τα σαν μια άσκηση της φαντασίας σας. Να είστε δημιουργικοί σκεπτόμενοι κάποιες εναλλακτικές ιστορίες που μπορεί να είναι συμβατές με τα δεδομένα και να τα εξηγούν καλύτερα και ελέγξετε τες για πιο ισχυρές αποδείξεις. «Ποια άλλη ιστορία μπορεί να το εξηγήσει αυτό;», είναι μια προτροπή να σκεφτείτε πώς αυτός ο αριθμός, εμφανώς μεγάλος ή κακός, αυτή η σαφής απόδειξη από αυτό ή το άλλο, μπορεί να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

  • Μην συγχέετε τον σκεπτικισμό για τα δεδομένα με τον κυνισμό. Ο σκεπτικισμός είναι καλός, ο κυνισμός απλά σηκώνει τα χέρια και παραιτείται. Εάν πιστεύετε στην δημοσιογραφία δεδομένων (και προφανώς το πιστεύετε αλλιώς δεν θα διαβάζατε αυτό το βιβλίο), τότε θα πρέπει να πιστεύετε ότι τα δεδομένα έχουν κάτι πολύ καλύτερο να προσφέρουν από τα ψέματα της γελοιογραφίας ή τα δολοφονικά γεγονότα των επικεφαλίδων. Τα δεδομένα δίνουν προφανή γνώση εάν χρησιμοποιηθούν κατάλληλα.

  • Εάν σας πω ότι η κατανάλωση τσαγιού έχει αυξηθεί κατά την διάρκεια της ύφεσης, θα μου πείτε ότι αυτό συμβαίνει γιατί όλοι έχουν κατάθλιψη. Ένα σας πω ότι η κατανάλωση τσαγιού μειώθηκε θα μου πείτε ότι αυτό συνέβη γιατί κανείς δεν έχει αρκετά χρήματα. Με άλλα λόγια η ερμηνεία σας για τα δεδομένα είναι ανεξάρτητη από αυτό που πραγματικά σημαίνουν τα δεδομένα, δηλαδή τα πράγματα είναι πολύ άσχημα με τον έναν τρόπο ή τον άλλο. Εάν ένας παράγοντας αυξάνεται αυτό είναι κακό, εάν μειώνεται είναι κακό επίσης. Είναι σημαντικό, εάν πιστεύετε στα δεδομένα, να τα αφήστε να μιλήσουν πριν τα επηρεάσετε από την δική σας διάθεση, πεποιθήσεις ή προσδοκίες. Υπάρχουν τόσα πολλά δεδομένα εάν ψάξετε τριγύρω ώστε να μπορείτε να επιβεβαιώσετε τις αντιλήψεις ς σας. Με άλλα λόγια η δημοσιογραφία των δεδομένων προσθέτει λίγη αξία εάν εσείς δεν είστε ανοιχτόμυαλοι. Είναι τόσο αντικειμενική όσο παλεύετε εσείς να την κάνετε και όχι λόγω του γεγονότος ότι βασίζεται σε αριθμούς.

  • Η αβεβαιότητα είναι αποδεκτή. Συσχετίζουμε αριθμούς με την αυθεντία και την βεβαιότητα. Όμως αυτό δεν ισχύει στην πραγματικότητα, καθώς η απάντηση μπορεί να είναι ότι δεν υπάρχει απάντηση ή η απάντηση μπορεί να είναι η καλύτερη που έχουμε παρόλα αυτά δεν είναι τελείως ακριβής. Νομίζω πως πρέπει να αναφέρουμε αυτά τα γεγονότα. Εάν ακούγεται σαν ένας καλός τρόπος για να σκοτώνουμε τις ιστορίες, θα υποστήριζα ότι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να θέτουμε νέα ερωτήματα. Επίσης υπάρχουν πολλοί αποδεκτοί τρόποι μείωσης των δεδομένων. Οι αριθμοί δεν χρειάζεται να είναι σωστοί ή λάθος.

  • Η έρευνα είναι μια ιστορία. Η ιστορία της προσπάθειας που καταβάλλατε μπορεί να δημιουργήσει πολύ καλή δημοσιογραφία, καθώς προχωράτε από το ένα αποδεικτικό στοιχείο στο άλλο. Η ιστορία αυτή αποτελεί πηγάζει χωρίς αμφιβολία από τα δεδομένα ενώ αυτό συμβαίνει σπάνια με τους αριθμούς. Διαφορετικές πηγές παρέχουν καινούργιες οπτικές γωνίες, καινούργιες ιδέες και μεγαλύτερη κατανόηση. Αναρωτιέμαι εάν θέλουμε να είμαστε η αυθεντία και να αποκαλύπτουμε την απάντηση, και έτσι παραλείπουμε να δείξουμε την διαδικασία διερεύνησης.

  • Η καλύτερη ερώτηση από τις πιο κλασσικές αποτελεί: Είναι όντως ένας μεγάλος αριθμός; Από που προέρχεται; Είστε σίγουροι ότι μετρά αυτό που νομίζετε ότι μετρά; Αυτές αποτελούν προτροπές ώστε να σκέφτεστε γύρω από τα δεδομένα, και όλες τις λεπτομέρειες που παραμελήθηκαν με την επικέντρωση σε έναν αριθμό, τις επιπλοκές της πραγματικής ζωής, το μεγάλο εύρος άλλων πιθανών συγκρίσεων στην διάρκεια του χρόνου, με λίγα λόγια το πλαίσιο.

Michael Blastland, freelance journalist